0

Släktforskardagarna del 1

Det är inte första gången jag besöker släktforskardagarna, mitt första besök var i Borås 2001, sen när dottern var född blev det ett besök i Borlänge 2002 med en liten skrutt i släptåg, sen blev det ett hopp innan vi besökte Norrköping 2011, Gävle 2012, Köping 2013 och Karlstad 2014.
 
Nu i år genomfördes släktforskardagarna i Nyköping på Rosvalla, arrangerad av Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening med stöd av sponsorer. Självklart blev det ju ett besök (eller två) nu i år också när det var på "hemmaplan".
 
Jag kom till släktforskardagarna tillsammans med en väninna några timmar efter öppningen.
 
Bland glada minglande släktforskare, till största delen medelålders och äldre minglade vi runt och tittade bland de olika montrarna. En och annan yngre hade vi dock turen att se, vissa rean släktforskare medan andra hängde på sin mors axel och bara såg gudomligt söta och nöjda ut.
 
Ett av mina mål för dagen var att besöka föreläsningen "DNA öppnar nya dörrar för släktforsningen" - Föreläsare Peter Sjölund
 
Peter Sjölund är nog hittills den bästa föreläsare jag råkat på då han verkligen lyckas med att fånga mitt intresse. Även om ett ämne är intressant, kan föreläsningen bli tråkig om föreläsaren bara maler och rabblar fakta med monoton röst, men det gör inte Peter Sjölund. Hans föreläsningar blandas med fakta, egna erfarenheter och hans trevliga personlighet på ett uppfriskande sätt som håller intresset vid liv genom hela föreläsningen. För er som är intresserade kan ja även tipsa om dessa bloggar som Peter har. Kolla här och här.
 
När föreläsningen var slut utforskade vi utställningsmontrarna lite mera innan det slutligen var dags att runda av dagen och förbereda sig inför kvällens bankett.
 
 
Flera bloggar och publikationer om årets stora evenemang kan ni hitta här:
 
Ted Rosvall
 
Camilla Eriksson
 
Chris Bingefors
(hon blev under helgen invald i förbundets styrelse och har där blivit vald till vice ordförande)
 
Niklas Hertzman
Arkiv Digital, företaget var huvudsponsor
 
Roland Classon
journalist/redaktör på Helsingborgs dagblad, fick på banketten pris som årets upplysare
 
Patric Sundell
Unga Släktforskare
 
Kathinka Lindhe
 
15. Släktforskning, Arkiv Digital, DNA, DNA forskning, NOSFF, Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening, Peter Sjölund, Roland Classon, Rosvalla, Unga Släktforskare, genealogi, släktforskardagarna, släktforskardagarna 2015, Årets upplysare;