0

Besök hos logopeden

Nu har vi varit på ett väldigt givande möte med logopeden. De finns mycket de kan hjälpa till med när de gäller Lillbus.
 
Vi har pratat en hel del om både bildstöd och tecken. Logopeden tycker lite som jag, att talet inte är det absolut viktigaste just idag. Idag befinner sig tösen mera på nivån att vi ska försöka ge henne alternativa vägar till att kommunicera. Alla vägar till komminukation är bra, oavsett om det är tecken, bilder eller tal.
 
Sen har ju tösen också en del "egna ord", där ska jag fortsätta så som jag gör. Att inte säga att hon säger fel utan istället upprepa vad hon säger fast säga det rätt.
 
Sen pratade vi en del om dyslexi också. Tydligen finns det ingen inom länet som gör utredningar i dagsläget så när det blir aktuellt så kommer vi att få söka utomläns. Men hon skulle skriva upp så det finns tydligt noterat att när det blir aktuellt så vill vi verkligen ha en utredning. Inte bara att skolan kör med sina tester som visar på som med äldsta dottern "kan vara dyslexi men kan vara något annat också". Kommer vi till det läget vill vi ha en utredning.
 
Så, vi har pratat en hel del om vilka insatser/stöd lilltösen behöver idag men även om vad hon kan komma att behöva längre fram. Men som sagt, hittills har jag bara fått bra vibbar av logopeden och massa tips och tricks på hur jag kan hjälpa lilltösen.
 
Jag har även pratat en del med henne om att jag vill att lillbus ska få tillgång till ett kommunikationsband. Logopeden verkar förstå mig och är inne på att försöka hjälpa mig att få till ett och liksom "välja ut" några lämpliga bilder för det.
 
Sen även en typ "kommunikationskarta" som ska vara mera ett hjälpmedel för mig. Jag hamnar då och då i situationen att tösen visar tydligt att hon vill prata, men pga hennes begränsade kommunikationsvägar så vet jag inte alltid vad hon vill prata om utan måste då försöka komma på något själv och då får jag typ som ett blankt blad i huvudet.
 
Sen när vi var klara hos logopeden så åkte vi till loppis, träffade äldsta tösen å hennes kille samt fick tag på en datorstol till mig.