0

Eterisk olja eller rökelse?

Förr använde jag rökelser i princip dagligen. Ju starkare doft, desto bättre tyckte jag om dem i princip.
 
Men så kom perioden då jag började uppleva att även om jag gillade doften av rökelsestickorna så irriterade de mig i luftrören.
 
Då började jag utforska ett för mitt nytt område, nämligen eteriska oljor. Vad kan jag säga, jag gillar dofterna, vissa av dem som tex lavendel skänker mig lite lugn och harmoni och gör att jag får något lättare att somna. Ok, jag behöver fortfarande sömntabletter för att liksom "tippa över kanten" så jag somnar. Det är som om min kropp spjärnar emot och absolut inte vill somna.
 
Innan jag började med eteriska oljor så hade jag extremt svårt att bli trött kvällstid, det var mera som att ju senare det blev, desto piggare blev jag.
 
Nu med eteriska oljor har jag ändå lyckats få till dygnsrytmen såpass att jag blir trött på kvällarna vilket känns som ett steg i rätt riktning. De eteriska oljorna irriterar inte heller mina luftrör vilket är ett starkt pluss.
 
Själv använder jag hittills mestadels eteriska oljor i min aromalampa, men har även testat att ha i lite i städprodukter. Tex när jag gör min blandning med ättika, vatten ioch någon droppe Yes diskmedel. Den luktar ju inte speciellt gott, men några droppar med tex menthol i gör genast doften mera angenäm.
 
Använder ni eteriska oljor eller rökelser? Vad föredrar ni? Favoritdoft på eteriska oljor?
 

 

Eterisk olja för avslappning, energi – eller meditation

Eteriska oljor har använts för olika ändamål i flera tusen år, och är idag uppskattat över hela världen för dess förmåga att skapa exempelvis lugn, avslappning eller energi, beroende på vilken växt den eteriska oljan kommer från.

 

Egenskaper hos eterisk olja

Eterisk olja med lavendelsandelträeukalyptus eller salvia? Möjligheterna är många – så vilken eterisk olja ska du välja? Eterisk olja med lavendel har en förmåga att dämpa ångest och stress, och bidra till lugn. Lavendelolja är därför också en god vän att ta till under perioder av dålig sömn, för att hitta till avslappning och lättare insomning. När du söker energi, vill vi tipsa dig om citrusdofter som anses ha en upplyftande effekt för våra sinnen. Eteriska oljor med trä, så som ceder och sandelträ, är mycket uppskattade inom meditation, tack vare dess lugnande effekt vid stress eller nervositet.

 

Eterisk olja – och hur vi använder den

Det finns olika sätt att använda eterisk olja. I hudvård är den uppskattad för sin doft och dess välgörande egenskaper, medan eterisk olja i parfym ger behagliga och naturliga doftnoter. I aromaterapi ligger dofterna till grund för ökat välmående, och även här är alltså de eteriska oljorna en viktig komponent. Blanda din eteriska olja med vatten i en aromalampa, droppa den i badet, fotbadet eller direkt i din hand och andas in med djupa, lugna andetag. Vissa eteriska oljor skall dock inte komma i kontakt med din hud outspädd, så det gäller att ha koll.

 
Självklart brukar inte mina eteriska oljor stå på mitt "altare" med buddha, där står de enbart för fotograferingen nu. =)