0

Mordbrand... eller?

Bara för att klargöra. Fotot har jag själv tagit. Med hänsyn till alla inblandade så blev det bara denna bild eftersom jag inte ville ta foto där folk syns, spelar ingen roll om de är arbetare, olycksdrabbade eller bara nyfikna människor.
 
Tankarna och känslorna inom mig är lika många som alla teorier som spekuleras kring. Det är inte mycket vi vet, men det spekuleras en hel del på nätet just nu.
 
Men om jag ska skriva utifrån vad jag vet. 112-appen varnade för brand i mitt närområde. Branden skedde otäckt nära, och ja, det var en brand.
 
Jag såg en otroligt massa personal, stegbil, insatsledare, brandbilar, massa polisbilar och ett flertal ambulanser samt bilar och folk från aktuellt bostadsbolag.
 
Jag såg hur mörk rök fullkomligt bolmade ut ur en port, jag såg hur det rök ut genom ett fönster, jag såg brandmän i minst två olika fönster samtidigt och jag såg brandmän som var på husets tak. Vad jag däremot inte såg var lågor, inte heller såg jag möbler som kastats ut. Båda dessa saker såg jag när det brann i samma hus jag bor i för några månader sedan.
 
Jag såg även flera ambulanser komma till platsen och jag såg dem åka. En av dem åkte iväg med sirener. Jag såg även en person som var väldigt sotig i ansiktet. Personen gick själv men fick kort efter hjälp av ambulanspersonal.
 
Till skillnad mot när det brann i huset jag bor i så såg jag även att polisen spärrade av ett stort område denna gång. Detta ledde till min nästa iaktagelse.
 
Att vara nyfiken ligger i människans natur. Men allvarligt, jag blir lika förvånad och irriterad varenda gång. Jag såg flera personer som gick runt och fotade på allt och överallt. Var är respekten. Fota men gör det med respekt. Använder du bilden på nätet sen så vet du inte vem som ser, det kan vara en polis kollega som känner igen någon, men det kan också vara ett offer, en gärningsman eller en vanlig nyfiken som känner igen sig själv eller någon annan.
 
Sen alla nyfikna men fullkomligt livsfarliga fordonsförare. Idag såg jag minst en buss samt många bilar som saktade ned och föraren vred huvudet mot händelsens centrum och alla blinkande ljus från utrykningsfordonen. Förarna stirrade så mycket på vad som hände att de helt tappade fokus på vart de körde. En olycka sker så lätt. Varför tänker inte de nyfikna förarna tanken "ja borde köra bilen åt sidan och gå ut och titta, det är mera trafiksäkert", nej istället kör de fordonet framåt medan all fokus ligger på vad som händer bredvid dem istället för framför.
 
I en artikel på nätet såg jag i rubriken att polisen misstänker mordbrand. Jo det känns ju logiskt, tyvärr. Sen stod det i artikeln att det var en barnvagn i trapphuset som brann. Min spontana känsla, en barnvagn börjar inte brinna av sig själv, och det var ett väldans pådrag för en barnvagn. Känns som om det måste vara mera. Enligt artikel på nätet har minst 8 personer rökskadats varav ett barn. Om branden skedde i trapphuset så måste det ha varit helt otroligt mycket rök. Jag såg ju rök komma ut från fönster och balkonger, så då måste ju röken kommit in i en eller flera lägenheter. 
 
Minns när det brann i huset jag bor i. Då totalförstördes en lägenhet, men vad jag minns så blev inga rökskadade då, det var heller inte ens i närheten av lika många utryckningsfordon då som nu. Dessutom, doften på röken i dagens brand, den doftade träbrand. I trapphuset är det inte mycket trä och en barnvagn har i sig väldigt lite trä. Vissa vagnar har träsits inuti tyget. Men nej, en ensam brinnande barnvagn ger inte den doften, inte heller så mycket rök, det känns som om det ligger mera bakom dagens händelse.