0

KBT behandling på distans & Ångesttankar

Först en fråga, är det någon av mina läsare som testat den webbaserade versionen av Ångesthjälpen som finns på 1177?
 
Jag kom första gången o kontakt med den genom psykiatrimottagningen på den vårdcentral jag tillhör.
 
Först får jag erkänna att jag var skeptisk just för att de kallades för KBT behandling. Alla jag hört talats om tidigare har skett i grupp och det är minsan inget för mig. Verkligen inte. Bara tanken ger mig ångest.
 
Jag frågade då om den gick att genomföra individuellt med psykolog och förväntade mig då att man skulle träffas några gånger men istället fick jag veta att behandlingen skedde digitalt. Att man loggar in och gör uppgifter. Samt att man via inloggningen till behandlingen även kunde skicka direktmeddelanden till sin behandlare. Smidigt!
 
Jag tänkte innan i stoil med "men hallå, ångest har varit en del av mitt liv hela mitt liv, vad mer finns det att lära". Jag hade ju även funnit ut vissa strategier att ta till när ångesten blev övermäktig. Men är inte ens de räckte till så insåg jag att jag behövde hjälp.
 
Först fick jag söka mig till Psykakuten för att få hjälp när läget var kritiskt. Då fick jag Oxascand som fungerade som ja, den liksom lade locket på lite så ångesten inte fick ta över helt. Under en period fick jag lov att ta Oxascand två gånger om dagen, sen kunde jag minska ned till en gång om dagen och nu har jag dem mest liggandes som reserv så jag kan ta vid behov om ångesten kommer och inget jag gör fungerar.
 
Ångest är ju en av kroppens försvarsmekanismer så jag vill ju inte slå ut den helt, mera att jag vill programera om den till att inte ge så mycket falsklarm.
 
Hur som helst, efterett tag fick jag komma i kontakt med psykiatrimottagningen på vårdcentralen som jag tillhör och det var där jag fick frågan om ifall jag ville genomföra KBT behandlingen i Ångesthjälpen digitalt.
 
Själv ser jag det inte som en behandling utan mera som en kurs i hur ångest fungerar och även om jag viste mycket innan så lär jag mig hela tiden nytt vartefter jag kommer längre i kursen. Jag lär mig både om ångest och hur jag fungerar och vad som framkallar ångest för mig. Idag började jag på tredje modulen. Målet är att ta lite i taget för jag vill ju inte bara läsa igenom utan även förstå vad jag läser och kunna omsätta de jag lär mig i praktiken i mitt liv med min ångest.