0

Vad händer i Sverige & Mammografi

Vad är det som händer i Sverige just nu? Idag såg jag kustbevakningens flygplan flyga omkring på låg höjd flera varv. Den flyger föresten fortfarande omkring utanför hör jag.
 
Tidigare i veckan har jag läst flera artiklar om drönare som setts både här och där i Sverige och Gotland har mycket högre militär beredskap än vad de brukar ha. Vad sjutton är det som hännder? Finns det anledning att bli orolig?
 
Nu är jag officiellt gammal. Idag var jag iväg på mitt livs första Mammografi.
 
Någonstans långt bak i bakhuvudet har jag ett minne av att som barn ha varit med mamma när hon gjort ett. Men som sagt... det är länge sedan nu och minnet är suddigt och diffust. 
 
I övrigt har jag bara hört folk berätta skräckhistorier om att det gör vansinnigt ont så jag var ju inställd på att det skulle göra riktigt ont.
 
Visst, jag kände mig ju obekväm med att stå där utan kläder på överkroppen inför en vilt främmande kvinna och inte var det särskilt skönt när hon var tvungen att hjälpa till att lägga brösten till rätta.
 
Inte heller var det en helt angenäm känsla när brösten plattades till som hamburgare. Men inte gjorde det direkt ont.
 
Däremot när de skulle vridas och tas liksom på sniskan, då kändes det desto mera. Ja, de gjorde ondare, men inte i bröstet utan mera typ i armhålan när det klämdes ihop.
 
Nu är det gjort i varje fall! Jämfört med en gynekologundersökning så tja... mammografin är helt klart att föredra. Men något jag verkligen undrar är detta, vi kvinnor måste göra både gynundersökning och mammografi. Vad sjutton behöver männen göra, vad blir de regelbundet kallade till för undersökningar? Jag har hittills inte hört onm någon om det inte är så att de har bakomliggande sjukdommar. Men nu undrar jag när det gäller i övrigt helt friska män.