0

Släktfforskardagarna del 2

Har man möjlighet att besöka släktforskardagarna båda dagarna så är det något jag varmt rekommenderar för det är mycket att ta in, mycket information, många föreläsningar m.m
 
Under söndagen hade jag siktet inställt på en speciell föreläsning, en om Valloner. Under hela min uppväxt har jag fått höra att vi har valloner i släkten, detta blir jag dock mer och mer säker på att vi inte har eftersom inga hittats. Möjligen att det kanske kan finnas ingiften, men i så fall inga tydliga som hittats i raka led ännu. Hur som helst, glad i hågen begav jag mig mot föreläsningen "Vallonerna i Sverige - invandring, etablicering, släkter". Anders Herou som föreläste är ordförande i föreningen Sällskapet Vallonättlingar.
 
Föreläsningen började bra och jag fick tyst skratt i kroppen flera gånger. Självklart kan man inte se på en vallonättling att hen är en vallonättling på hur örnen ser ut, håret m.m och inte har de krokiga ryggar eller horn i pannan, nej faktum är att en vallon eller vallonättling ser ut precis som du och jag.
 
Jag själv hade velat veta mera om hu vallonerna levde, mera livsöden typ och mindre om vilka som regerade under vallonernas mer aktiva period. Så för mig personligen blev just den föreläsningen en besvikelse. Men det var nog mest för att jag inte alls har intresse av reenter och sådan del av historien. Hur som helst så slutade det med att jag lämnade min stol och gick så att andra åhörae som inte hade sittplats kunde få sätta sig istället.
 
En snabbträff med svärfar blev det också för att försäkra mig om att han inte köpte samma sak i födelsedagspressent till barnens far som jag redan köpt. Middag åt jag tillsammans med barnens far. Sen passade ja på att sitta och njuta lite och se alla glada släktforskare som passerade medan jag läste i en tidning och lyssnade med ett öra på föredragen som hölls i närheten.
 
Barnens far som var funktionär på årets släktforskardagar tillbringade mycket tid i släktsök. Ett ställe dit man kunde gå och få hjälp med sin släktforskning om man exempelvis hade kört fast.
 
Jag stannade kvar till efter alla besökare gått eftersom jag skulle åka hem med barnens far och han var med och plockade ihop allt.
15. Släktforskning, Anders Herou, Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening, Sällskapet Vallonättlingar, Valloner, funktionär, släktforskardagarna, släktforskardagarna 2015, släktsök;