5

Min familj

 
 
Busfia 19 år - Våran förstfödda. Busfia föddes den 25 juni 2002, på kvällen och var med då hennes far och jag gifte oss. Tyvärr har vi varit tvungna att kämpa i flera år för att hon skall få den hjälp och det stöd hon behöver i skolan, det fick hon först när hon gick i åk 8. Hon har länge känt att hon inte blir "sedd" i skolan. Om det beror på att skolan väljer att inte se hennes behov eller om det beror på att de faktiskt inte ser är svårt att avgöra då kommunikation med hennes mentorer och rektor inte fungerar.

I dec 17/jan 18 började det äntligen ske lite positivt i hennes skolgång. Men tyvärr kom hjälpen och insatserna för sent för henne. Skolan klantade sig rejält och har pga aldeles för sen utredning av dyslexin inte kunnat hjälpa henne till godkända betyg i engelska. Då hade vi som föräldrar ändå kämpat i 10 år för att få till en dyslexiutredning, men vi motarbetades av skolan som inte ansåg det nödvändigt att utreda och därmed missade skolan en enormt viktig del, nämligen att hon behövde visuellt stöd i läsning för att förstå. 
 
På fritiden har hon spelat Tennis, Gitarr, Saxofonen samt hållit på med Judo och nu är det bågskytte som fångat hennes intresse. Utöver det har hon även lyckats med att få sitt första helgjobb vilket gör mig som mamma väldigt stolt.
 
I övrigt är hon en väldigt mogen, men otroligt slarvig och envis samlartjej, lite som en hamster. Men när det verkligen gäller så litar jag på henne.

Vännerna och konfirmationsgänget tog under en period upp mycket av hennes tid, men nu på senare tid har hon blivit mera av en ensamvarg. Nu efter 10 års kämpande så har hon äntligen fått en utredning som klart och tydligt bekräftade det vi redan viste, att hon har dyslexi. I September 2017 fick hon även två diagnoser till, Aspergers Syndrom samt ADD.
 
Under de gångna åren har hon gjort ett antal utlandsresor med sin farmor och farfar. Sommaren 2013 reste hon till Tenneriffa och 2014 var hon bland annat i Frankrike och Italien. Sommaren 2017 reste hon och jag till Thailand.  Under 2019 var hon till Polen med skolan.
 
Numera har hon en egen hund och hamster samt har börjat på Naturbruksgymnasium. Sedan ett tag tillbaka så har hon även börjat sälja dvärghamstrar med stamtavlor, som hon själv fött upp. Hon har även haft möjligheten att samla på sig erfarenheter från hunddagis där hon hade sin första APL samt nu även från en djuraffär där hon har APL.
 
Änglabarn - Då barnens far och jag planerade vårat bröllop så var jag gravid. Men tyvärr är inte all lycka beständig och vi förlorade vårat barn den 7 april 2003, långt före barnet var beräknat att födas. Älskad och saknad för evigt, men jag tror att den lille nu är min skyddsängel, det känns så i allafall.
 
 
 
Babbelpellen (Babblis) 17 år - Vår förstfödda son, föddes 16 april 2004 på morgonen. Grabben har blivit stor och har nu övergett studiegården i högstadiet och skall ta ännu ett kliv in mot vuxenvärlden.
 
Denna grabb ler sällan och kan lätt tolkas som sur och trulig, men det är han inte när han känner sig trygg med omgivning och personerna omkring honom. Babbelpellen är väldigt lik mig, han behöver också veta vad som händer, när och hur. Planering och förberedelser är nyckelorden för honom. Han har även Aspergers Syndrom precis som jag själv.
 
Babbelpellens tidigare specialintresse var smurfar som han lärde sig precis allt om. Sen blev det Lego Chima och Nexoknights, men numera är det Marvel som gäller. På sin fritid spelade han ett kort tag gitarr, men det har han slutat med. Just nu är han bara med i en filmklubb som har filmvisning ungefär en gång i månaden., men nu är det väldigt länge sedan han var iväg och såg någon film via filmklubben.
 
Oftast håller han till inne i sin trygga borg (sitt rum) mest hela tiden. Det är inte ofta man ser honom, men då och då tittar han ut. Han är nog även den minst sociala i vår familj.
 
 
Jojohan 15 år - Tidigare har jag kallat familjens bustroll för just "Bustrollet" här i bloggen, men nu har han blivit lite större och lagt in sitt veto, han vill att jag kallar honom för "Jojohan" istället, så då får det bli så. =)
 
Jojohan är en stor djurvän som gillar de flesta djur, dock är han mindre förtjust i ansvarsdelarna som också hör till när man har djur. Att gå ut med hund gillar han inte, men gör det motvilligt ändå när det behövs.
 
Då han är ensam och får all uppmärksamhet är han hur go som helst, men envis som synden. Han verkar även ha en förkärlek för att reta och irritera syskonen utan att själv ens vara medveten om det många av gångerna.
 
Han föddes 23 augusti 2005 på morgonen. Snart slutar grabben i 9:an i studiegården och går på sitt första sommarlov innan gymnasiet. I skolan är han en hejare på matte där han redan hunnit med att avsluta gymnasieskolans mattebok för årskurs 3. 
 
Nu under pågående pandemi så har det varit en hel del hemstudier och det är något som fungerar riktigt bra för honom. Han trivs bättre med hemstudier nu i årskurs 9 än med studier på plats i skolan.
 
Snart är det dags för gymnasium och där har han fått förhandsbesked om att han kommit in på sitt förstahandsval. Nu är det bara att hålla tiummarna att det håller i sig och att han faktiskt kommer in där vid den slutgiltiga antagningen.
 
Grabben har Dyslexi, redan som liten fick han även diagnosen"Spåkstörning" vilket i hans fall betyder att han var sen med att få till uttalen korrekt och ofta tappade de första stavelserna. I september -17 fick han även dianoserna Aspergers Synddrom och ADHD. Den sista diagnosen kom inte precis som någon överaskning, då vi misstänkt att han haft det under flera år, men att få till en utredning är inte alltid så lätt. Sedan han började med medicin för sin ADHD så verkar det ha blivit lite bättre även om man märker när medicinen går ur kroppen.
 
Sedan länge har han delat ut reklam för att få in lite egna pengar och nu till sommaren ser han fram emot att få sommarjobba.
 
 
 
 
 
 
 
Lillbus 1 år -  Hon är en tjej som nästan jämt är glad, men hon har humör och vet vad hon vill. Likt sin bror Jojohan då han var liten så blir hon ordentligt ilsken då man inte alltid förstår vad hon menar.
 
Energi som få har hon och håller alltid på med något när hon är vaken vilket jag tycker hon är mer och mer nu. En av favoritsysselsättningarna är att vara på Öppna Förskolan att leka, tyvärr har ju pågående pandemi begränsat en hel del så hon har inte 
 
Nu börjar man märka av hennes personlighet allt mer och den lilla bebisen är ett minne blott som utbytts mot en liten nyfiken och energisk flicka som gillar att upptäcka världen och testa gränserna.
 

 
 
Barnens far (särbon Fredrik) - Vi träffades en gång genom en mailinglista för släktforskare som vi båda var med i. Förlovade oss gjorde vi den 27 april 2001, gifte oss i Klosters Kyrka i Eskilstuna på midsommarafton (20 Juni) 2003.
 
Barnens far har kört buss och jobbat på dagis, numera jobbar han natt som tidningsbud samt är aktiv i olika släktforskarföreningar. Han har även suttit med i styrelsen i släktforskarföreningen i vårt hemområde, med det har han slutat med nu. Däremot sitter han fortfarande kvar i styrelsen i hembygdsföreningen. Han var även med och arrangerade släktforskardagarna 2015 på Rosvalla.
Han har närmare 30 års erfarenhet av släktforskning och har under den tiden även hunnit med att få några släktutredningar publicerade.

Vi är särbos sedan i november 2014, det fungerar mycket bättre för oss, både vi och barnen mår bättre av att slippa vardagstjafs och istället kunna ha trevligt när vi träffas.
 
Tryggheten, ADD, ADHD, Dyslexi, Judo, aspergers syndrom, gitarr, saxofon, specialintresse;

Fin familj du har!!

Svar: Tack. =)
aspieblogg.se

2 Spinn:

När du skriver "sin väldigt pipiga röst" fick jag ett tydligt ljudminne från den där gången (i bilen?) då Bustrollet skulle sjunga pippisången... Minns du? Pipi-pipi-pipi-pipi-pipi.. ;) kram!

Svar: Mmm.. ett suddigt svagt minne har ja...
aspieblogg.se

3 Johanna Nilsson:

Vilken underbar och fin familj du har. Jag blev rekommenderad din blogg av en tjej som har följt den väldigt länge... tänkte bara fråga om det är något av dina barn, eller din man, som också har någon diagnos, eller är det bara du i eran familj som har det? Kram till dig och din superfina familj! :)

Svar: Det är ja och äldsta sonen som har aspergers syndrom. Vad kul att du lämnade en kommentar nu när du skrev hos mig.
aspieblogg.se

Kikat runt efter lite bloggar som är kopplat till familjer med barn som har autism, adhd osv för att se andras situationer...
Hittade idag din...

Väntar på dyslexi utredning på min son efter 3 års tjatande, men nu så har dom börjat😀

Kul att läsa din blogg🤗

Svar: Vad härligt att det gick så fort. Vi fick kämpa i 10 år för att få en dyslexiutredning på dottern.
aspieblogg.se

5 Lisa:

Va roligt att få läsa om din familj. Ha en bra helg :)

Svar: Tack <3
aspieblogg.se