0

Tur & retur

 
 

Julia vill fan inte åka till sin jävla käring till mamma som flyttat till den skånska brack-myllan med en tv-gladiator hon träffat på 7-Eleven. Martin vill inte åka till sin pappa, som flyttat hem till Riksgränsen och föder upp grisar. Julia har punkhår och Martin har Robert Wells-frisyr, men annars är de identiska. De får syn på varandra på Arlanda, där de väntar med varsin förnedrande jagärbaraelva-lapp om halsen. Gissa vems idé det är att byta adresslapp.

Tv-gladiatorn Pollux har en fet halslänk och en smal landningsbana av hår på huvudet. Han plockar upp Martin i sin guldbil, och är så fåfäng att han tror att en expedit vill ha hans autograf när hon vill ge honom ett kvitto. Martin har aldrig sett Gladiatorerna, och det är första gången hon får sitta fram.

Grisbonden Torkel är försenad när han hämtar Julia i pickupen. "Jag var mitt i en betäckning och kunde inte bryta…" förklarar han för den trötta flygvärdinnan. Han lyfter Julia högt i luften och berömmer hans nya muskler.

Det skånska Barbie-huset är fullt av rosa hjärtan och pastellfärgade ballonger. Kicki och Pollux ska gifta sig, och Martin provar en likadan brudnäbbsklänning som My, styvsystern med de midjelånga blonda lockarna. My tycker att det är mycket trevligare nu än i julas, när Julia sa att hon skulle klippa av henne håret när hon sov. Väldigt mycket trevligare…

I Norrland är det autentiskt värre, med en presenning över verandabygget, en värmelampa över kultingarna och tapeter från -72. Allt är hur trivsamt som helst. Otur bara att Martin är pianovirtuos och har lovat att spela på farmors födelsedagsfest. Farmor har Psycho-frisyr och säger att Martin är en flicka. Hennes son säger att hon har blivit senil. På födelsedagen väller det glada släktingar ur jeepar och färdtjänstbussar, med kryckor och frysväskor, ungsformar, termosar och paket. En femåring i cape och mask och storebrors långkalsonger rusar runt runt och ropar superhjältegrejer. Grisbondens snygga brorson gillar att hans kusin blivit annorlunda, och säger att förra året (när kusinen var kille) var han mer som en tjej.

Det här är en snäll saga. Kicki och Torkel har visserligen övergett sina barn, men ingen är ond. Någon blir orolig av nagellack och någon vet vad jordgubbsmönstrade underbyxor betyder. En man kallar sin brorson pianofröken, men det gör han inte om.

När brudparet i Skåne får altarfrossa säger Pollux plötsligt: "En orolig själ är en levande själ". Kicki stirrar på honom. Martin har berättat för den nervöse brudgummen vad hennes farmor brukar säga.

Filmkategori: Familjefilm
Språk: Svenska
Text: -
 

Mina tankar om filmen:
Supermysig familjefilm som verkligen bör ses.