0

Udda strumpor - 20 Mars

Jag vet inte hur du tänker, men själv tänker jag allt haka på för att stödja Nathea 10 år och visa att jag håller med henne. Det är okay att vara "annorlunda", alla måste inte vara och fungera likadant. Alla människor har ett värde och är unika ändå.
 
Så, den 20 mars tänker jag ha udda strumpor på mig.
 
Bildkälla: Aftonbladet

Rocka sockorna!
Med den uppmaningen har Nathea Anemyr, 10, startat ett strumpevenemang för att hylla sin syster med Downs syndrom.
– Man ska ha olika sockor för att visa att det är okej att vara olika, säger hon.

Nathea Anemyr, 10, från Storebro i Småland har startat en folkvåg. Hon har dragit igång evenemanget ”Rocka sockorna” och vill att hela Sverige ska ha på sig omaka strumpor den 20 mars.

– I USA firar man World Down Syndrome Day genom att ha olika strumpor på sig. Så jag översatte det till svenska, berättar Nathea Anemyr.

Hennes syster Noelle, 13, har Downs syndrom och varje år brukar de inom familjen uppmärksamma det på olika sätt, men nu vill hon att ännu fler gör samma sak.

Olika är bra
I fjol fick Nathea Anemyr med sig sin klass på evenemanget och i år vill hon ta det ännu längre.
– Jag ville göra med hela skolan och tänkte sen – varför inte göra med alla skolor?

Mamma Erica Rinaldo hjälpte till och startade ett Facebookevenemang och intresset växte sig större och större och större. Nu har över 47.000 personer klickat i att de också vill vara med och uppmärksamma Downs syndrom med de omaka strumporna.

– Man ska visa att det är okej att vara olika. Olika är bra och att olika är roligt! Jag blir så ledsen när jag hör fula ord om de som har Downs syndrom så jag vill visa att alla är lika mycket värda, säger Nathea Anemyr.

Ge en positiv bild
Förutom att visa att olika är bra är syftet att öka kunskapen om Downs syndrom och att visa en mer positiv bild än vad som normalt sett kommer fram, säger Erica Rinaldo. Hon säger att Downs syndrom ofta upplevs som något skrämmande och negativt.

– Det är jättebra att det här lyfts fram så att Downs syndrom kan få en mer positiv klang.

Artikelkälla: Aftonbladet