0

Att vara förälder

 
På senare tid har jag fått massa välmenade "råd" och "åsikter" angående hur man skall vara som förälder, hur barnen skal uppfostras. Åsikter om att "vara förälder är ett livslångt ansvar och att man då sall ta sitt ansvar och offra hela sin egen identitet".
 
Jag är förälder sedan snart 13 år tillbaka, men jag är inte bara mamma 7-24 och 24-7, ag är också en egen individ. Som så många andra föräldrar fungerar mitt föräldraskap så mycket bättre när jag själv mår bra. Då blir jag också en bättre mamma.
 
Det jobbigaste med dessa synpunkter och åsikter som jag fått från flera personer på senare tid är att ingen av dem har barn själva. Hur tusan skall de då veta hur det är att ha barn?
 
Innan jag själv fick barn trodde jag att jag viste hur det skulle vara. Men nu med facit på hand kan jag bara konstatera att jag inte viste ett skit, jag viste inte alls vad jag pratade om. Jag viste hur ag ville att det skulle vara och ja, en del har blivit så, men otroligt mycket har blivit helt annorlunda mot vad ag trodde det skulle bli, mycket har blivit bättre, men en del blev sämre och så är livet.
 
Men ett är säkert och det är att det är jag som måste svara på barnens eventuella frågor när de blir större/vuxna/får egna barn om varför ja gjorde si eller så. Ska jag kunna göra det så måst ja få fortsätta göra just det jag innerst inne i mitt huvud och i mitt hjärta tror är deet bästa för just mina barn.
 
Det är jobbigt att ständigt behöva förklara sig för barnlöst folk om varför jag gör si eller så i olika situationer. Som förälder gör man alltid 100% av sitt bästa för sina barn, i alla lägen. Men i allafall jag behöver fylla på energi ibland och det tror jag många andra föräldrar också behöver. Men vi är alla, oavsett om vi är föräldrar eller inte unika och har lika behov både som famil och som enskilda individer i familen.
 
Däremot passar jag mig noga för att säga till andra föräldrar hur de skall vara i sin föräldraroll, för faktum är att jag är expert på min egen familj. Men andras familer vet jag inte ett skvatt om så varför dömma då. Ja vet inte allt, jag vet vad de visar mig, och en annan barnfamil fungerar sällan likadant då jag är med som när jag inte är med.