0

En liten prinsessa

 
En liten prinsessa, även känd under titeln Den lilla prinsessan (originaltitel: A Little Princess) är en barnbok av Frances Hodgson Burnett ursprungligen publicerad år 1905. Boken är en förlängd version av berättelsen Sara Crewe: or, What Happened at Miss Minchin's Boarding School, som var en följetong vilken publicerades tidningen i St. Nicholas Magazine under år 1888.

Sara Crewe är en väldigt intelligent, artig och kreativ ung flicka. Hennes pappa, Kapten Crewe, är en rik soldat stationerad i Indien. Sara skickas hela vägen från Indien till Londonför att få en formell utbildning. Sara träffar snart den kvinnliga rektorn, Miss Minchin, som ogillar Sara redan från första stund - men försöker smickra henne då hennes far är en förmögen man. Sara umgås med sin pappa i några dagar - de går runt i staden och handlar kläder. Samtidigt söker hon desperat efter en speciell docka, som hon hittar till slut och döper till Emily. Kapten Crewe lämnar Sara för att resa tillbaka till Indien. Sara hatas av Lavinia, som är avundsjuk på henne då hon själv var den populäraste eleven på skolan fram till Saras ankomst.

På Saras elfte födelsedag får hon en docka av sin far, vilken hon döper till "Sista dockan" då hon snart är för gammal för dockor. Under Saras födelsedag får Miss Minchin besök av Kapten Crewes advokat, som informerar henne om att hans klient dött utfattig. Kalaset avbryts och Sara får klart för sig att hon nu måste arbeta för att kunna fortsätta sin utbildning. Hon får dessutom bo på vinden, blir i fortsättningen illa behandlad och är ofta hungrig.

Samtidigt anländer en sjuk man från Indien, Tom Carrisford, till huset intill skolan - han letar efter sin väns dotter och hoppas på att finna henne i Paris eller Ryssland. Därefter tar handlingen en oväntad vändning, då herr Carrisfords vän var Kapten Crewe - och flickan han letar efter är Sara! Han anar inte att Sara finns i byggnaden intill. En dag råkar hans assistent, Ram Dass, se Sara efter att hans apa tagit sig in i hennes rum. Han klättrar över taket för att återfå sin apa, och får då se under vilka omständigheter Sara bor i. Dass berättar allt för Carrisford, och tillsammans förbättrar de Saras tillvaro med presenter och överraskningar. Sara är väldigt tacksam gentemot de mystiska vännerna, men anar inte vilka de är. Så, en dag, tar sig apan in i hennes rum igen mitt i natten och hon bestämmer sig för att lämna tillbaka djuret morgonen därpå. Herr Carrisford upptäcker att Sara är barnet han letat efter, och boken slutar lyckligt då Sara verkligen bevisar att hon är en "Prinsessa"

Mina tankar om ljudboken:
Denna blev en favorit för mig då jag kunde känna igen mig själv i så många av de känslorna som avspeglades i boken.